Vrkuta – biljka koja je prijatelj svake žene

Vrkuta je zeljasta biljka koja raste u planinskim područjima. Visina iznad 700 m nadmoske visine su najpogodnije za rast ove ljekovite biljke. Vrkuta je po mnogo čemu specifična biljka pa čak i po svome izgledu. U jutarnjim satima kada je posuta rosom, odaje izgled kao da je posuta biserima. Na jutarnjem suncu se presijava pa je zato mi iz Bio-Grina često nazivamo i  „ Biljka sa hiljadu bisera“.

Vrkuta posuta rosom

Ljekoviti dio vrkute je njen nadzemni, zeleni dio. O ljekovitim svojstvima biserne biljke se priča već stoljećima. Moć djelovanja vrkute je poznata svakoj ženi još od mladog doba. Najbolji je prijatelj žena koje imaju probleme sa neplodnošću, sa bolnim ciklusima, miomima, cistama itd. Kroz mnogogodišnje iskustvo naših zadovoljnih klijentica znamo da vrkuta pomaže kod svih menstrualnih tegoba bez obzira na njihov uzrok. Njeno antimikrobno i antibakterijsko dejstvo je izuzetno jako. Zbog takvih svojstava često služi damama kao prva pomoć kod svih upalnih procesa bez obzira na njihov uzrok.

Reguliše neredovne i bolne cikluse tako što djeluje i na više organskih sistema. Zbog svog sveobuhvatnog djelovanja ona djeluje na endokrini sistem, nervni sistem i na reproduktivni sistem i tako obuhvaća sve ženske probleme. S obzirom da djeuje na endokrini sistem reguliše veoma učinkovito hormonalne poremećaje. Omogućava ženskim spolnim hormonima (estrogen i progesteron) da neometano rade te tako sprječava neredovne i bolne menstruacije. Posebno je učinkovita kod djevojaka u periodu puberteta kada ciklus još uvijek nije redovan a često je vrlo bolan. Njeno djelovanje na nervni sistem se ogleda u njenoj  izuzetno umirujućoj snazi te kao takva je prvi prirodni lijek izbora kod stanja kakvo je PMS. Pored djelovanja na ublažavanje boli i regulisanja menstracije vrkuta djeluje i na druge ženske probleme kao što su ciste. Bolni procesi na jajnicima koji su uzrokovani cistama su noćna mora svake žene koja je to proživjela. Vrkuta uklanja ciste na jajnicima te umirujuće djeluje te uklanja bolove. Policistični jajnici su samo jedan u nizu problema koje rješava čaj od ženske biljke.

Vrkuta zaista opravdava svoj nadimak „Najbolje prijateljice žena“, jer je to biljka koja nam pomaže od puberteta pa do menopauze. U periodu menopauze smanjuje valunge, bolove u predjelu jajnika i maternice, smiruje bolove u stomaku te otklanja nervozu. U svakom smislu djeluje umirujuće te blagonaklono.

Čaj od vrkute, BIO-GRIN

Vrkuta je izuzetno djelotvorna biljka kada djeluje individualno ali još jače dejstvo ima kada djeluje u kombinaciji sa drugim biljkama. Mi u Bio-Grinu smo godinama istraživali koje su to kombinacije najpodobnije za naše klijentice. Uz pomoć naših dragih klijentica, uz njihove stalne recenzije i neophodne pozitivne kritike smo napravili kombinacije koje su blago za svaku ženu. Jedan od takvih čajeva mi nazivamo „Čaj za ženske bolesti“. U toj kombinaciji pored vrkute mi kombinujemo biljke kao što su macina trava, matičnjak, rusomača, zlatnica, mnoge druge i naravno neizostavna vrkuta.

Sve ove kombinacije, kao i individualne čajeve možete pogledati na našoj web stranici. Za svaki čaj ili kombinaciju možete naći još dodatne informacije o njihovom djelovanju a naravno i način upotrebe.

Ostale informacije o vrkuti možete pronaći pronaći klikom ovdje.